En perle skaber glæde

Smykker er mange ting. Vi kender nok alle den kønne, lille marguerit broche, som dronning Margrethe den 2. bærer, når vi ser hende holde sin årlige nytårstale på TV – et lille, klassisk smykke, som de fleste holder af og forbinder med noget typisk dansk.

Perler er en anden type smykke, eller rettere: perler er et naturmateriale, som indgår i mange smykker. Indfattet i guld, sølv eller trukket på en snor, så de danner en smuk halskæde. Helt tilbage i oldtiden har mennesket været fascineret af perler, der med deres fluoriscerende karakter minder os om månen med al dens mystik. Perlesmykker bliver ind i mellem handlet på auktion til helt uhørte priser, så det er ikke sikkert, at du lige kan købe et perlesmykke som en lille Valentinsdag gave til din kæreste.

Symbolsk naturskabt ting

En perle er i sin oprindelige form dannet i en musling, hvor der på et tidspunkt er kommet et sandkorn ind, som har irriteret muslingen. For at skærme sig har den dannet perlemor omkring sandkornet, og til sidst er der så blevet dannet en smuk naturperle. En lang proces på flere år, og det har betydet, at perler fra tidernes morgen har været meget dyre og er blevet betragtet lidt som et naturens mirakel – hvad de jo også er. De fine perlemuslinger blev fisket manuelt. I dag kan perler fremstilles på anden vis, men naturperler er stadig kostbare. Og som smykkefolk siger – perler skal bæres, for så bevarer de deres glans og særlige glød, som forsvinder, hvis de bare får lov til at ligge i smykkeskrinet.

Perler og dermed perlesmykker har gennem tiden haft mange symbolske betydninger. Ofte er den blevet forbundet med elementer i den kristne religion. For eksempel er perlen set som symbol på sjælen, der er fanget og ikke kan slippe fri – og på Guds rige. I Johannes’ Åbenbaring

bliver Jerusalem som bekendt også skildret som en by med 12 perleporte – så perlen har altid været tæt knyttet til det religiøse. Også de gamle grækere brugte perlen som religiøst symbol, og i Kina og Japan har den også været knyttet til religiøse forestillinger.

Alt sammen betyder det, at perlen er blevet set som noget særligt smukt, noget fint og feminint, og derfor også brugt i smykker især til kvinder. En brudegave med et perlebesat smykke har gennem mange år været noget helt særligt.

Grib chancen

Står du over for at skulle give din udkårne et smykke, så grib chancen og vælg et smykke, hvor der indgår en perle. Helst en ægte, naturligvis, men kunstige perler er i dag lavet så smukke, at man reelt ikke kan se forskel på en ægte perle og en kunstig perle. Det trækker en tråd tilbage til tidligere tider at vælge et perlesmykke, og det er altid populært og klassisk smukt.