Dyk ned i Pandoras æske

Udtrykket ‘Pandoras æske’ får måske nogle klokker til at ringe hos folk, der har gået i gymnasiet og har haft oldtidskundskab. Pandora var verdens første kvinde, ifølge den gamle græske mytologi, og hun kom til at åbne en æske – eller krukke – hvori alle følelser og alverdens ulykke havde til huse. Op fløj de, og verden var ikke længere et uskyldigt sted – men håbet blev tilbage i krukken, og det har alle vi mennesker så stadigvæk at hage os fast i.

Om det er den historie, der lå bag, da partnerne Per Enevoldsen og Winnie Liljeborg stiftede Pandora smykkefirmaet i 1982, er ikke til at vide, men tanken om at bygge sin virksomhed på det grønne håb er jo smuk – og helt i tråd med, hvad mange iværksættere gør.

Måske indrettede de deres første kontor med flotte posters fra Desinio – der er i hvert fald alverdens designs at vælge imellem, hvad enten man vil dekorere sin virksomheds kontorer, en restaurant eller sit private hjem.

Smykker fra Thailand

Konceptet bag smykkefirmaet Pandora er at få fremstillet og importere smykker fra Thailand. I starten var der alene tale om import af smykker, andre havde designet, men ret hurtigt fik Pandora sin egen designer, så man kunne skabe sit eget design – og det blev en stor succes. Firmaet har i dag mere end 22.000 ansatte. Omkring 13.000 af dem arbejder på to store smykkefabrikker nær Bangkok og i Chiang Mai. Så Pandora er et godt eksempel på et af de danske smykkefirmaer, der virkelig har fået succes.

Kasi-epoken

Mange kender også Pandora fra deres kontrovers med den kendte iværksætter Jesper Nielsen, som også bliver kaldt Kasi-Jesper. Han fik stor succes som forhandler af Pandora i Tyskland, men efter han stoppede som forhandler, har der været strid mellem parterne. I dag er han ude af billedet, og Pandora A/S er børsnoteret på Nasdaq.

Fra forretningsmand til munk

Ægteparret Winnie Liljeborg og Per Enevoldsen blev skilt efter 25 år, men de har stadig et forretningsmæssigt samarbejde. For Per Enevoldsen blev børsnoteringen af Pandora i 2010 anledning til et markant skifte i hans liv. De mange penge, han fik frigjort, bruges i dag i stor stil på velgørenhed, og selv lever han som munk i et kloster i Thailand.

Pandora er blandt andet blevet så populært, fordi der er tale om relativt billige smykker i en god kvalitet og i et design, der passer godt til en moderne kvinde, som er aktiv i samfundet og gerne vil udstråle nærvær og styrke. Smykkerne sælges gennem egne kædeforretninger over det meste af verden, og smykkerne fra det danske firma sælges vedvarende i et meget stort antal.